Direktlänk till inlägg 21 februari 2009
Stekt fisk med sursöt sås är jag uppvuxen med. Varenda lördag hela livet tills jag flyttade hemifrån så var det så. Förr kom ofta fiskaren direkt och knackade på dörren och hade med sig nyfångad fisk. Makrill, kolja, vittling och torsk var väl de vanligaste. Mamma rensade och fiskmåsarna var sen redo att kasta sig över renset. Förstår inte vilken bra syn de måtte ha för de bara fanns där när renset hamnade på berget.
Så gör inte jag i dag. Det blir färdiga fiskfiléer av något slag.
I dag blev det sejfiléer. Plånboken fick avgöra annars är ju kolja eller vittling väldigt gott men nästan dubbelt så dyrt. 86:-/kg fick räcka.
Vänd fileerna i ströbröd innan de skall stekas. Jag saltar och pepprar under stekningen annars kan man göra det direkt i ströbrödet.
Jag steker i smör och flytande smör/rapsolja. Inte för hög värme och stek tills de ser ut som på bilden ungefär.
När fisken är klar så smält smör i stekpannan och låt det bli brunt. Vispa ner 2 msk mjöl, lite i taget så det inte klumpar sig. Rör hela tiden och späd med vatten. Det tjocknar ju under tiden så det går inte att säga hur mycket vatten det behövs.
Häll sen i ca 1 tsk ättiksprit och 1-2 msk ljus eller mörk sirap. Man får smaka sig fram så att det varken blir för surt eller sött. Smaka ev. av med salt och vitpeppar.
Det blev kokt potatis, kokta morötter och lingon till. Detta räckte till två personer. Fisken hade nog räckt till en person till men vi var ju bara två så vi åt upp allt. Man blir ju intelligent av fisk, så man får göra vad som göras kan.........
Hemsidan www.belara.net Nu i början av mars så upphör både Belaras Hundhantverk och kennel Belara. Då Claes-Göran gått bort så existerar inte firman längre och på kennelsidan händer inget nytt. Inga nya hundar, inga valpar, ingenting....Att då beta...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | ||||
|