Direktlänk till inlägg 21 februari 2009

STEKT FISK OCH SURSÖT SÅS

Av Elisabeth - 21 februari 2009 18:14


Stekt fisk med sursöt sås är jag uppvuxen med. Varenda lördag hela livet tills jag flyttade hemifrån så var det så. Förr kom ofta fiskaren direkt och knackade på dörren och hade med sig nyfångad fisk. Makrill, kolja, vittling och torsk var väl de vanligaste. Mamma rensade och fiskmåsarna var sen redo att kasta sig över renset. Förstår inte vilken bra syn de måtte ha för de bara fanns där när renset hamnade på berget.

Så gör inte jag i dag. Det blir färdiga fiskfiléer av något slag.

I dag blev det sejfiléer. Plånboken fick avgöra annars är ju kolja eller vittling väldigt gott men nästan dubbelt så dyrt. 86:-/kg fick räcka.


Vänd fileerna i ströbröd innan de skall stekas. Jag saltar och pepprar under stekningen annars kan man göra det direkt i ströbrödet.


Jag steker i smör och flytande smör/rapsolja. Inte för hög värme och stek tills de ser ut som på bilden ungefär.


 När fisken är klar så smält smör i stekpannan och låt det bli brunt. Vispa ner 2 msk mjöl, lite i taget så det inte klumpar sig. Rör hela tiden och späd med vatten. Det tjocknar ju under tiden så det går inte att säga hur mycket vatten det behövs.


Häll sen i ca 1 tsk ättiksprit och 1-2 msk ljus eller mörk sirap. Man får smaka sig fram så att det varken blir för surt eller sött. Smaka ev. av med salt och vitpeppar.


Det blev kokt potatis, kokta morötter och lingon till. Detta räckte till två personer. Fisken hade nog räckt till en person till men vi var ju bara två så vi åt upp allt. Man blir ju intelligent av fisk, så man får göra vad som göras kan.........

Mat
 
 
Ingen bild

Nenne

22 februari 2009 16:04

GUUUD VAD GOTT!!! Detta är det absolut godaste man kan äta!!! Jag kan nästan höra havstrutarna, måsarna och känna lukterna. Saknar somrarna på Önnered och framför allt mormor...

 
Ingen bild

astrid45.ag@gmail.com

6 april 2022 17:09

Hittade ditt recept, så glad min mor gjorde sådan sås till stekt fisk. Och det är så gott, tack för receptet.

Elisabeth

19 maj 2022 15:08

Varsågod!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Elisabeth - Torsdag 14 mars 13:15


Försökte ladda upp 5 bilder, men det blev bara en. Får duga så länge.   10 grader varmt idag. Bilden är från Henriksberg, en lugn och stilla dag ...

Av Elisabeth - Torsdag 29 feb 14:27

Hemsidan www.belara.net Nu i början av mars så upphör både Belaras Hundhantverk och kennel Belara. Då Claes-Göran gått bort så existerar inte firman längre och på kennelsidan händer inget nytt. Inga nya hundar, inga valpar, ingenting....Att då beta...

Av Elisabeth - Torsdag 29 feb 14:17

Skottdagen idag     Sista dagen att jaga hjort med hund, ja inte bara hjort så klart men det är dom som behöver jagas här. Undrar just hur många dom skjutit denna säsongen. Alltför få med tanke på att det kryllar av dom... ...

Av Elisabeth - Söndag 4 feb 14:22


Eftersom det är första inlägget för i år säger jag GOTT NYTT ÅR   Ja, detta året har ju varit tufft kan man säga. Ja ända sen jul faktiskt. Det var då jag blev ensam efter att ha firat 54 jular ihop. Tur man har barna som stöd och stöttning oc...

Av Elisabeth - 27 december 2023 21:37

En elak cancer i tarm och lever  Han blev bara 75 år     ...

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9
10 11 12 13 14 15
16
17 18 19 20 21 22
23 24 25 26
27
28
<<< Februari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards