Alla inlägg under februari 2009

Av Elisabeth - 21 februari 2009 18:41


Jag hittade lite, lite hallon i frysen och då fick jag sån lust att göra sylt och ha på ostkaka.

Ser det inte underbart, somrigt ut med hallon? Absolut det godaste bäret, tycker jag. Det var inte mycket men det räcker ju ett par gånger.

Till ostkakan

Vispa ihop 3 ägg och ½ dl socker

Rör ner ½ dl vetemjöl, 2 dl mjölk och 500 g keso naturell.

Hacka ½ dl sötmandel och häll i smeten.

Grädda i smord form ca 1 timme i 175 grader.

Räcker till 4-6 personer.



Sylt och vispad grädde är ju inte fel till. Fy vad mätta vi blev. Det är ett otyg med efterrätt egentligen. Vågar inte väga mig...det får bli skärpning....


Stackars små djur. De fick bara slicka en tom form. Sunny gick därifrån. Antingen tyckte hon att det inte var mycket att slicka i eller så var det kanske för trångt.



Mat
Av Elisabeth - 21 februari 2009 18:14


Stekt fisk med sursöt sås är jag uppvuxen med. Varenda lördag hela livet tills jag flyttade hemifrån så var det så. Förr kom ofta fiskaren direkt och knackade på dörren och hade med sig nyfångad fisk. Makrill, kolja, vittling och torsk var väl de vanligaste. Mamma rensade och fiskmåsarna var sen redo att kasta sig över renset. Förstår inte vilken bra syn de måtte ha för de bara fanns där när renset hamnade på berget.

Så gör inte jag i dag. Det blir färdiga fiskfiléer av något slag.

I dag blev det sejfiléer. Plånboken fick avgöra annars är ju kolja eller vittling väldigt gott men nästan dubbelt så dyrt. 86:-/kg fick räcka.


Vänd fileerna i ströbröd innan de skall stekas. Jag saltar och pepprar under stekningen annars kan man göra det direkt i ströbrödet.


Jag steker i smör och flytande smör/rapsolja. Inte för hög värme och stek tills de ser ut som på bilden ungefär.


 När fisken är klar så smält smör i stekpannan och låt det bli brunt. Vispa ner 2 msk mjöl, lite i taget så det inte klumpar sig. Rör hela tiden och späd med vatten. Det tjocknar ju under tiden så det går inte att säga hur mycket vatten det behövs.


Häll sen i ca 1 tsk ättiksprit och 1-2 msk ljus eller mörk sirap. Man får smaka sig fram så att det varken blir för surt eller sött. Smaka ev. av med salt och vitpeppar.


Det blev kokt potatis, kokta morötter och lingon till. Detta räckte till två personer. Fisken hade nog räckt till en person till men vi var ju bara två så vi åt upp allt. Man blir ju intelligent av fisk, så man får göra vad som göras kan.........

Mat
Av Elisabeth - 20 februari 2009 17:51


Nu kommer något riktigt onödigt och onyttigt.

Ta en långpanna med måtten 30x40 cm. Inte större.

Smält 200 g smör i en stor kastrull. Ta kastrullen från värmen.

Tillsätt 3 dl vetemjöl (jag tar dinkel). 8 msk cacao, 3 tsk vaniljsocker, 6 dl socker (jag tar 5), 4 ägg. Rör ihop detta i kastrullen. Smöra och mjöla formen (jag tar bakplåtspapper i stället)


Häll smeten i formen. Bre ut jämnt.


Grädda i 150 grader 20-25 minuter. Kakan blir låg och skall vara något kladdig.


Ta en påse Mariannegodis och finhacka i mixern eller matberedaren. Strö över detta så fort kakan blivit klar i ugnen. Det skall liksom smälta ovanpå.


Dela kakan när den svalnat. Den blir mycket god. Fick receptet på jobbet. Första gången jag gjorde den så hackade jag Mariannegodiset med en kniv och det blev alldels för stora bitar som inte smälte så det blev inte så lyckat, men just nu har jag gjort en ny och den ser bra ut. Doften som sprider sig i huset är heller inte fel.

Kakan, eller i alla fall en del av den skall vi avnjuta till kaffet i kväll när På Spåret går för sista gången. Må bästa laget vinna!



Mat
Av Elisabeth - 19 februari 2009 18:31


I julas fick jag av min dotter tyg till kökssoffan som behövde kläs om. Det var inte så att jag själv skulle behöva sy något utan i måndags fick jag alltihopa, färdigsytt och klart. Underbart!

Så här slitet och fult var det innan. Det blir ju så med hundar som gärna ligger där man sitter och det får dom ju så klart.


Så här ser soffan ut "naken" och den är ju väldigt fin men aj så obekvämt utan dyna. Det går bara inte!


Valde faktiskt ett mörkt tyg, får se hur varaktigt det är. Inte svårt att tvätta för det är dragkedja i kanten. Sen fick jag ett nytt kuddfodral i smårutigt och det hade mitt barnbarn Jessica sytt ihop alldeles själv, lilla gullungen, så duktigt. Hon är ju bara 10 år. Ja, jag säger bara "sådan mor sådan dotter" och då menar jag inte mig själv som mor för jag är värdelös på att sy. Helen däremot syr vad som helst. Allt ifrån Barbiekläder till brudklänningar.


Av tyg som blev över blev det en duk till köksbordet som mina fina vinthundar kan ligga på.

Av Elisabeth - 18 februari 2009 18:38


Ja jag vet att det är 4 dagar sen det var alla hjärtans dag men jag fick denna fina bilden på en av "våra valpar".

Det är Tasha som ligger längst fram. Hon är kullsyster till vår Nova. Dom är efter Kålle och Jemmi, alltså Accent´s Little Limerick och Play A While Pearl Jam.

Visst är det kärlek att ligga tätt med sitt gosedjur och sin bästis.

Tack Git för den fina bilden.

Av Elisabeth - 17 februari 2009 18:59


Nu har jag lite bättre plats för all fryst hundmat. Vi har skaffat ny kyl och frys till köket och då blev ett frysskåp över som jag länge velat ha i garaget till hundmat. Har ju redan en box men ju mer plats man har ju mer sällan måste man åka långväga för att hämta. Nu är vi några uppfödare som hjälps åt och turas om att åka till Korsberga. Mellan Skövde och Hjo. Där hämtar vi Nordic Hundmat.

Här håller frysen på att fyllas med diverse läckerheter såsom vom, oxkött och en blandning av ox/vom/blod. Mmmummms......säger de fyrbenta.

Skall åka och köpa Bravo Special också men då får jag åka lite söder om Skara. Inte så långt, faktiskt!


Senaste tillskottet till hundmaten är hel, malen lax. Har bara provat ett kilo och dom gillade det, vad annars, så nu har jag köpt 16 kg.

Av Elisabeth - 15 februari 2009 17:56


Hade bestämt mig för att inte rösta på någon låt i går utan bara slötitta. Men när H.E.A.T spelade var jag bara tvungen att gå efter telefonen och rösta för dom var verkligen bra. Jag röstade t o m 2 gånger på dom!

Det var naturligtvis tack vare min röst som dom gick vidare till finalen!!

Det var andra bra också, Måns Zelmerlöv var helt okey och även Lili och Sussie. Sen vet jag inte......inte min musiksmak i alla fall. Ändå sitter man där och tittar. Förra veckan var alla låtarna bra fast Scotts var minst bra, tycker jag.

Av Elisabeth - 15 februari 2009 17:32


I dag blev det TIMJANBIFFAR MED KORNRIS OCH GRÖNSAKER.

Blanda 400 g köttfärs med 2 äggulor, 1 tsk salt, 1 krm svartpeppar, 1 dl gräslök och 1 tsk timjan. Tillsätt 2 dl vispgrädde, lite i taget. Jag hade ingen gräslök så det blev 1 dl persilja i stället. Får jag äggvitor över någon gång så låter jag dom stelna i en stekpanna och så blir det mat till hundarna.

Klicka ut biffar och stek i smör.  Det blev 10 stycken. Det är skönt att bara kunna klicka ut färsen. Det värsta jag vet är att forma något exakt och fint för det blir det aldrig, därför gör jag sällan köttbullar utan det blir biffar av köttbullesmeten, men det går ju lika bra.


Lägg över i en gryta. Slå lite vatten i stekpannan och vispa runt lite och häll det i grytan. Bryn smör och stek nästa omgång. Låt allt puttra en stund sen i grytan. Ta upp biffarna och gör sås på skyn och tillsätt lite vispgrädde. Smaka av med salt, svartpeppar och kanske lite mer timjan.


Kornris är ett  bra alternativ till vanligt vitt ris. Det blir i alla fall lite omväxling i dieten. Keso, haricorts verts (låter mer som Harrys Kuverts) och fetaost åt vi till.


Hittade rabarber i frysen så det blev faktiskt kräm  med lite vispgrädde till.

Lite lyxigt med efterätt, det blir inte så ofta. Man blir så hemskt mätt av det. Man äter ju inte mindre till förrätt för det menar jag.

Mat

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9
10 11 12 13 14 15
16
17 18 19 20 21 22
23 24 25 26
27
28
<<< Februari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards